Analyse af parabener i hudcreme

Grundet begrænsede ressourcer er denne øvelse ikke udbudt i foråret 2019.

Vi henviser til en af vore andre øvelser

Parabener er en gruppe af stoffer, der bruges som konserveringsmidler bl.a. i mange kosmetikprodukter, og som er blevet kritiseret for at have potentielt skadelige virkninger. De mest almindelige er methylparaben, ethylparaben, propylparaben og butylparaben. Men hvor høj er koncentrationen af disse parabener egentlig i de produkter du selv anvender, og overholdes grænseværdierne? Indeholder et dyrt produkt mere eller mindre end et billigt? Dette projekt giver dig chancen for at bestemme koncentrationen af ovennævnte de parabener i op til to kosmetikprodukter efter dit eget valg. Metoden, du kommer til at anvende, kaldes højtryksvæskekromatografi eller på engelsk: High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). I HPLC sendes en stofblanding gennem en særlig kolonne, der kan tilbageholde blandingens bestanddele i forskellig grad. Det betyder, at de enkelte bestanddele forlader kolonnen forskudt i forhold til hinanden. Ved man på forhånd ud fra en standardkurve, hvornår en udvalgt paraben slipper igennem, har man grundlag for at lave en koncentrationsbestemmelse på lige netop denne forbindelse.

Institut for Kemi, Langelandsgade 140, 8000 Aarhus C

Bygning 1510

Dato(er) hvor besøget udbydes

Find dato i besøgskalenderen i menu til venstre

Tidsramme

Forløbets praktiske del afvikles over 1 dag. Typisk fra 9.00 til 15.00

Til læreren og elevernes forberedelse

Forud for besøget udvælger læreren/eleverne op til to hudcremer, der har (mindst) en af ovennævnte parabener stående nævnt i varedeklarationen. Se tilsendte vejledning for bestemmelse af parabener vha. HPLC og vejledningen til kromatografi.

Beskrivelse af forløbet

En typisk dag ser ud som følgende (tiderne er vejledende):

• 9.00-9.30: Introduktion til HPLC og øvelsen
  • 9.30-13.30: Øvelsen udføres
  • 13.30-14.00: Frokost
  • 14.00-15.00: Oplæg om studieliv

Der vil være mulighed for både at spise medbragte madpakker og købe mad i kantinen.