Elektriske ledere: Metaller, halvledere og ionledere

I denne øvelse sættes 3 forskellige, elektrisk ledende materialer i fokus: et metal, en halvleder og en ionleder.

Evnen til at lede strøm er naturligvis helt grundlæggende for elektriske apparater, såsom din telefon. I harddisken findes en halvleder, som hjælper med at gemme dine billeder. I højtaleren og mikrofonen findes et metal, der er med til at skabe lyden af din alarm. Og i batteriet findes en ionleder, som gør at du kan bruge din telefon uden at sætte den til stikkontakten.

Der fremstilles en af hver af disse tre slags ledere gennem fældnings- og redoxreaktioner. Efter syntesen kan ledningsevnen af de tre prøver skelnes eksperimentelt ved at måle resistiviteten som funktion af varme med en hjemmelavet opstilling. Hvis tiden tillader det, vil der også introduceres en mere aktuel leder, nemlig en superleder, som perspektiv til nyere forskning.

Øvelsen kunne lægge op til en forløb om anvendelsen af uorganiske forbindelser og deres fysiske egenskaber i samfundets elforsyning og energiomsætning. Forløbet kunne derfor nemt kobles i samspil med kernestoffer i fysik.

Institut for Kemi, Langelandsgade 140, 8000 Aarhus C

Bygning 1510

Dato(er) hvor besøget udbydes

Find dato i besøgskalenderen i menu til venstre

Tidsramme

Denne øvelse strækker sig over én dag fra 8.30-16.00, men kan tilpasses ved at fjerne nogle af deløvelserne.

Til læreren og elevernes forberedelse

Forud for besøget gives en detaljeret øvelsesvejledning, der skal læses.

Beskrivelse af forløbet

En typisk dag ser ud som følgende (tiderne er vejledende):

• 8.30:           Ankomst ved hovedindgangen
  • 8.30-09.00:  Introduktion til øvelsen og materialekemi
  • 09.00-13.00: Øvelsen udføres (laboratoriedel)
  • 13.00-13.30: Frokost
  • 13.30-14.30: Oplæg om studieliv
  • 14.30-16.00: Dataanalyse og diskussion af resultater

Der vil være mulighed for både at spise medbragte madpakker og købe mad i kantinen.