Aarhus Universitets segl

FTP Projekt 2012-2015

3 års bevilling fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion

Proteiner og peptider er vigtige teknologiske produkter i dagens samfund. De benyttes bl.a. i produktion af madvarer, som tilsætningsstoffer i sæbeindustrien og som bio-farmaka. Historisk set har benyttelsen af dem beroet på naturstoffer, som eksempelvis enzymet chymosin til ostefremstilling, som findes i maverne på nyfødte kalve. Man har længe kunnet fremstille produkterne med moderne bioteknologiske metoder, så nyfødte kalve ikke længere slagtes alene for at få enzymet fra deres mave. Teknologien har i de senere år åbnet op for muligheden for at designe peptider og proteiner, der har endnu mere fordelagtige egenskaber end de naturligt forekomne. Et eksempel kan hentes fra brugen af chymosin i ostefremstilling; her fandt man for nylig, at enzymet fra kamel-kalve er bedre til at koagulere komælk end enzymet fra kalve. Denne observation benyttes af Chr. Hansen A/S, idet de markedsfører kamel-chymosin. I projektet vil vi undersøge, om der findes endnu bedre former af chymosin, ved at benytte computer modellering til at forudsige om punkt-mutationer i kamel- eller ko-chymosin kan forventes at give enzymer med endnu bedre karakteristika for osteproduktion – bedre råvareudnyttelse, og bedre smagende oste. Lignende computerstudier vil blive lavet på andre peptider og proteiner, som alle har et teknologisk anvendelsesperspektiv, udvikling af antimikrobielle peptider (nye former for antibiotika) og kontraststoffer til tidlig detektion med ikke-invasive medico-teknikker, primært MR.


Budget

  • Lønninger: 36 måneders postdoc og 36 måneders PhD (total 2,9 mio. kr.)
  • Driftsomkostninger (ca. 1 mio. kr.)
  • Overhead (1,7 mio. kr.)
  • Medfinansiering: inSPIN og SciTech AU (total 3,3 mio. kr.)

Tilknyttede personer på AU

Vejledere


Postdocs


Ph.D. studerende


Samarbejdspartnere

  • Chr. Hansen A/S