Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Christian Jørgensen modtager Marie Skłodowska-Curie Fellowship

Christian Jørgensen flytter fra januar 2022 til Danmark fra USA for at blive en del af professor Birgit Schiøtts forskningsgruppe. Det gør han med et Marie Skłodowska-Curie Fellowship i bagagen.

Portræt af Christian Jørgensen
Christian Jørgensen

Marie Skłodowska-Curie-stipendiet søger at hjælpe de bedste og mest lovende forskere - bl.a. med at støtte deres opstart af forskning i nye lande. Christian har modtaget stipendiet til forskningsprojektet Computational Modelling of the Human Brain Lipidome. Projektet søger at udvikle en computermodel af hjernens blod-hjerne-barriere med fokus på en særlig pumpefunktion. Denne pumpefunktion spiller bl.a. en vigtig rolle, når det handler om at kunne fordele medicin i hjernen.

Problematikken Christian Jørgensen skal forske i er todelt. For det første er dosering af medicin ind til hjernen ikke trivielt, da kun ca. 2% af medicin kan nå ind til hjernen. Det skyldes primært blod-hjerne-barrieren, der delvist fungerer som en forsvarsmekanisme i hjernen, så ukendte stoffer holdes ude. Den anden del af problematikken skal findes i P-glykoprotein, et membranprotein i blod-hjerne-barrieren, der under forbrug af energi, pumper en lang række stoffer ud af levende celler i hjernen. Det betyder, at visse stoffer, så som kemoterapeutiske stoffer, der kommer ind i hjernen, har svært ved at holde det kliniske niveau krævet for at have en effekt.

Christian Jørgensen skal altså forske i, hvordan vi kan manipulere med hjernens forsvarsmekanismer, så vi kan medicinere folk mere effektivt i fremtiden. Selve stipendiet til projektet lyder på 207.312 Euro over en to-årig periode – man vil muligvis søge om mere funding herefter.

Chris Jørgensen er 32 år, men har allerede en imponerende akademisk baggrund. Han tog sin bachelor og master ved Oxford University og brugte derefter to år ved Université de Lorraine som forskningsassistent. Turen gik herefter tilbage til England og King’s College i London, hvor han tog sin ph.d. Sidenhen fulgte to postdoc-stillinger ved henholdsvis Johns Hopkins og Georgetown University. Fra 2022 går turen dog hjem til Danmark, hvor han som del af professor Birgit Schiøtts gruppe skal forsætte sin forskning i hjernen og dens kemi.

Vi ser frem til samarbejdet og glæder os til at byde Christian velkommen til instituttet.