Jacob Overgaard modtager bevilling på 14 millioner kroner

Lektor Jacob Overgaard har modtaget en stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden på knap 14 millioner kroner til sin forskning i metalkomplekser og deres magnetiske egenskaber.

16.06.2021 | Jakob Laust Hviid

Jacob Overgaard. Foto: AU

Bevillingen kommer fra NERD-programmet – New Exploratory Research and Discovery – som har til hensigt at give academia mulighed for at udforske nye, videnskabelige veje, som på længere sigt kan være med til at fremme bl.a. udviklingen af ny teknologi og lægemidler.

Helt specifikt ønsker Jacob Overgaard at bidrage med innovativ forskning i molekylære metalkoordinationskomplekser inden for teknologi og biomedicin, især med fokus på deres magnetiske egenskaber. Det betyder bl.a. en potentiel udvikling af nye byggeklodser til kvantecomputere, som er fremtidens PC, der kan sortere i databaser, dekryptere koder, osv. meget hurtigere end det er muligt med nuværende teknologi. I forhold til biomedicin håber de at kunne bygge metalkomplekser, som kan programmeres til at bevæge sig det rigtige sted i menneskekroppen. Her er hypotesen, at man ved hjælp af lys kan få frigivet et eller flere aktive stoffer på præcis det sted der er brug for det. På den måde kan vi bruge medicin meget mere effektivt og målrettet.

Jacob Overgaard er naturligvis glad for bevillingen: ”Det var et fantastisk opkald at få i sidste uge. Jeg er enormt glad for, at Novo Nordisk Fonden ser samme potentiale i metalkomplekser og deres magnetiske egenskaber, som vi gør. Det er ny og eksplorativ forskning og derfor kan vi selvfølgelig ikke vide, om det lykkedes, men den eksisterende forskning på området peger i mulighedernes retning, så jeg tror, at vi kommer til at lave nogle spændende opdagelser i de kommende år.”

Der skal lyde et stort tillykke med bevillingen til Jacob Overgaard og hans forskergruppe fra hele instituttet.

Institut for Kemi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere