Karl Anker Jørgensen modtager H.C. Ørsteds Guldmedalje

Selskabet for Naturlærens Udbredelse har i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab besluttet at uddele en guldmedalje i kemi og et rejselegat i forbindelse med 200-året for H. C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen (1820).

25.09.2019 | Marianne Sommer

Guldmedaljen i kemi tildeles professor Karl Anker Jørgensen fra Institut for Kemi, Aarhus Universitet, for hans enestående internationale forskning inden for katalytisk kemi og hans fremragende evne til at formidle sine videnskabelige resultater til et bredere publikum - i fuld overensstemmelse med H.C. Ørsteds egne formidlingsvisioner, der lagde grundlaget for oprettelsen af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) i 1824.

Karl Anker Jørgensens forskningsfelt er asymmetrisk katalyse, og han har udviklet kemi, der har fundet brede anvendelser i både den akademiske verden og i en række industrier, blandt andet medicinalindustrien. Hans forskning har haft meget stor international gennemslagskraft, og han anses som en af verdens mest indflydelsesrige forskere. Karl Anker Jørgensen og hans forskningsgruppe har i dag en helt exceptionel position ved Aarhus Universitet.

Guldmedaljen og prisen vil blive overrakt af Hendes Majestæt Dronningen i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab den 16. oktober 2019. H.C. Ørsted Medaljen i guld gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens områder.

Uddelingen af H. C. Ørsted Guldmedaljen sker ikke ofte. Sidste gang den blev uddelt var i 1989 til professor Thor A. Bak og første gang i 1909 til professor S.P.L. Sørensen. I alt er den indtil nu kun uddelt 17 gange på 110 år, i 1924 eksempelvis til professor Niels Bohr og i 1977 til professor K.A. Jensen.

Guldmedaljen og rejselegatet støttes af firmaet Ørsted A/S.

Læs pressemeddelelsen og Aarhus Universitets nyhed om medaljeuddelingen

Institut for Kemi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere