Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Opdatering om rejseaktivitet

Opdatering på AU's sider om rejser og udlandsophold

26.06.2020 | Marianne Sommer

Rejseaktivitet
Den 27. juni åbnes der for både ind- og udrejse til visse lande i EU, Schengenområdet samt Storbritannien. Det forventes, at Statens Serum Institut fastlægger en liste over åbne og ikke-åbne lande den 25. juni, og de nye rejsevejledninger vil gælde fra den 27. juniLæs mere i udmeldingen fra Udenrigsministeriet.
AU følger de gældende rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet. Det betyder, at AU’s medarbejdere kan foretage tjenesterejser til de lande, som ikke optræder på Udenrigsministeriets liste over lande, hvor man fraråder ikke-nødvendige rejser.
Der henstilles til, at medarbejdere følger Udenrigsministeriets opfordring om at udvise ekstra forsigtighed, holde sig opdateret og i øvrigt følge Udenrigsministeriets særlige rejseråd for rejser i en tid med COVID-19.

Spørgsmål til krav om selvisolation
Hvad angår ferierejser, kan AU som arbejdsgiver under normale omstændigheder ikke have en holdning til, hvor en medarbejder rejser hen på ferie. Som arbejdsgiver er AU imidlertid forpligtet til at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for alle på arbejdspladsen. Det betyder, at hvis en medarbejder rejser til et område, hvor Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser, så gælder følgende:

  • Krav om selvisolation i 14 dage efter hjemkomst fra disse områder (i udgangspunktet uden løn, medmindre medarbejderen kan arbejde hjemmefra i perioden).
  • Hvis medarbejderen bliver syg med coronavirus/COVID-19, kan der være tale om selvforskyldt sygdom. I den situation vil der som udgangspunkt være tale om lovligt forfald, men medarbejderen vil ikke have ret til løn under sygdom.

Hvis du kommer hjem fra en nødvendig rejse, f.eks. en tjenesterejse, kan du bestille tid til en COVID-19-test på www.coronaprover.dk. Testen bør foretages umiddelbart efter hjemkomst til Danmark. Ved korte rejser bør testen foretages tidligst fire dage efter udrejsen fra Danmark (læs mere herom i FAQ fra Sundhedsstyrelsen). Såfremt testen er negativ, kan du afbryde de 14 dages selvisolation, som ellers er gældende ved hjemkomst fra udlandet.

Hvis du kommer hjem fra et land, som er på Udenrigsministeriets liste over lande, der er gule eller grønne, bortfalder kravet om selvisolation, hvis du har fulgt Udenrigsministeriets rejseråd.

Læs mere på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens side www.medst.dk 
Læs mere på AU's sider om forsikringsforhold ifm. rejser

Institut for Kemi, Medarbejdere