Støtte fra DFF til nye originale idéer

Blandt 59 AU-forskere har 4 forskere fra Institut for Kemi fået bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond.

19.05.2020 | Marianne Sommer

I alt har Danmarks Frie Forskningsfond givet midler til 202 forskningsprojekter i hele landet.
Forskningsprojekterne spænder bredt over alle faglige hovedområder og er kendetegnet ved høj originalitet.

Udmeldingen fra Danmarks Frie Forskningsfond og den komplette tekst for de bevilgede projekter kan læses her
.

Stort tillykke til modtagerne af DFF-bevillingerne!

Frans Mulder:  Hierarchical Protein Dynamics
Forskningsprojekt 1 - Natur og Univers - Bevilget beløb 2.875.369 kr

Proteiner folder i veldefinerede 3-dimensionelle strukturer, og bestemmelsen af disse er den hellige gral inden for strukturbiologien.
Der mangler stadig et godt overblik over de forskellige bevægelser, der er i proteiner, og der findes klare eksempler på, at dette begrænser vores muligheder for, på en rationel måde, at kunne modificere proteiner, eller fx. udvikle nye lægemidler. I dette projekt skal proteinets dynamik derfor undersøges i detalje, og hvorvidt og hvordan det forandrer sig med temperatur.

Alexander Zelikin: Synthetic artificial internalizing receptors
Forskningsprojekt 2 - Natur og Univers - Bevilget beløb 6.141.647 kr

Molekylære mekanismer i den menneskelige celle er yderst detaljeret og fortsætter med at inspirere til nye molekylære designs ved hjælp af syntetisk organisk kemi. En af de største udfordringer er genskabelsen af cellulære receptorers funktion (signalering og internalisering) ved hjælp af syntetisk fremstillede molekyler.
Det primære mål for dette projekt er at overkomme disse udfordringer og designe kunstige, syntetiske receptorer som kan præstere i primære celler (specifikt i hvide blodceller) samt i levende dyr.

Jørgen Skibsted: Carbonation Curing of Cementitious Systems (C3S): New Binders and Concrete Recycling
Forskningsprojekt 2 - Teknologi og Produktion - Bevilget beløb 6.191.742 kr

Beton er det mest udbredte bygningsmateriale i verden, og der findes reelt ingen alternativer, der kan erstatte Portland cement-baseret beton. Portland cement er en væsentlig kilde til den menneskeskabte CO2 udledning (7 – 8%), og en reduktion af denne udgør i dag den største udfordring for cementindustrien. Projektet fokuserer på to nye materialer, der kan give en meget stor reduktion i CO2-aftrykket for cement og beton, og som bygger på kemisk binding af CO2.

Birgit Schiøtt: The Virtual Laundromat – Modelling Enzymes in Complex Detergent Mixtures
Forskningsprojekt 2 - Teknologi og Produktion - Bevilget beløb 6.191.836 kr

Tøjvask er ansvarlig for en væsentlig del af verdens energiforbrug og miljøbelastning gennem udledning af microplast i vaskevandet. Enzymer tilsat vaskepulver har betydet et kæmpe fremskridt i at mindske miljøbelastningen, så der nu kan vaskes ved lavere temperaturer.
I det foreslåede projekt vil vaskeprocessen blive studeret i kemisk molekylær detalje, da der stadig spildes enzymkraft i vaskeblandingerne, som består af kemisk komplekse blandinger.

Institut for Kemi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen