Aarhus Universitets segl

Syntese og stofbestemmelse af lægemidlet paracetamol

 

Av! Årsagerne til muskelsmerter og hovedpine er mange, og der kan stoffer med smertestillende (analgetisk) og febernedsættende (analgetisk) virkning ofte være en lindring. Mange kender smertestillende lægemidler som Panodil og Pamol. Men hvad er det egentlig, der giver virkningen?

Smertestillende præparater som Panodil og Pamol indeholder det virksomme stof paracetamol, der påvirker dannelsen af prostaglandiner i centralnervesystemet, og dermed undertrykker signalerne om smerte. Syntesen af paracetamol (kemiske navn: 4-acetamidophenol) sker i et trin gennem en nukleofil acyl-substitutionsreaktion.

Vi giver dig mulighed for at udføre denne reaktion og opnå dannelsen af paracetamol. Dette eksperiment er interessant, fordi det viser, hvordan man nemt kan fremstille lægemidler, som for mange virker svært og tidskrævende. Når reaktionen er færdig, bliver produktet oprenset ved omkrystallisering.

Efterfølgende vil der være mulighed for at få optaget de nødvendige data (smeltepunkt, IR samt TLC) til at bekræfte produktet. Der er også mulighed for at få optaget NMR spektrum af produktet, men idet der er stort pres på vores NMR-apparater, henstiller vi til, at man kun vælger det, hvis NMR indgår i opgaven. Der vil desuden være 1-2 ugers ventetid på NMR-data, som vil bliver eftersendt på mail.

Forslag til fagkombinationer

  • Kemi
  • Biologi
  • Matematik
  • Fysik