Aarhus Universitets segl

Forskerforedrag

Når din gymnasieklasse besøger Institut for Kemi, er der mulighed for at kombinere det øvrige program med et forskerforedrag. Noter dit ønske om forskerforedrag i kommentarfeltet i ansøgningsformularen, når du anmoder om besøg.

Det er også muligt at besøge os for et alenestående forskerforedrag. Hertil skal afsættes halvanden time. Skriv en mail til besoegsservice@chem.au.dk med dato, tid, fag, klassetrin og antal elever. Vi undersøger herefter, om tidspunktet kan lade sig gøre.


Forskerforedrag på Institut for Kemi


Overnaturlige molekyler til fremtidens kræftbehandling: Hvordan kemisk viden skaber løsninger på bioteknologiske udfordringer

I planter, svampe og dyr findes molekyler, som kan svække kræftceller. Tænk hvis man ved hjælp af kemisk viden kunne top-tune disse naturligt forekommende molekyler, så de virker endnu bedre! Det kan man faktisk godt – og i dette foredrag vil du høre hvordan. Denne forskningscase vil blive brugt som afsæt til at illustrere og diskutere, hvordan organisk kemi kan give en helt unik indgangsvinkel til at løse meget komplekse biologiske problemstillinger og dermed være en grundpille i bioteknologisk innovation. 

Oplægsholder: Professor Thomas Poulsen

Relevante fag: Kemi, Bioteknologi
 

Tænk hvis vi kunne forudsige alt: Kemiens grundlæggende spørgsmål – fortalt af en teoretisk kemiker 

Tænk, hvis vi blot kunne se opbygningen af et molekyle og så forudsige alle mulige og umulige reaktioner for netop dette molekyle. Den drøm har den teoretiske kemi jagtet i flere årtier. I dette foredrag bliver I taget med ind i hjernen på en teoretisk kemiker, der bruger svære matematiske beregninger til at forstå og beskrive kompleks kemi – inden det overhovedet kommer i laboratoriet. Det har mange anvendelser, f.eks. inden for forståelsen af klimaet og udvikling af medicin, men faktisk alle anvendelser hvor molekyler er i spil. Den voldsomme kompleksitet og de fantastiske muligheder, der ligger i at forudsige molekylers opførsel, gør teoretisk kemi til en af de vigtigste opgaver for fremtidens kvantecomputere, som spås at revolutionere videnskab og vores dagligdag. Foredraget giver et interessant indblik i, at kemi handler om meget mere end at blande farvede væsker i koniske kolber.

Oplægsholder: Professor Ove Christiansen

Relevante fag: Kemi, Fysik, Matematik
 

Hvordan bliver fremtiden mere bæredygtig? Om genopladelige batterier og materialekemiens rolle i den grønne omstilling 

Genopladelige batterier, såsom Li-ion-batterier, er en fast del af vores hverdag. I fremtiden vil genopladelige batterier desuden spille en central rolle i omstillingen fra fossile brændsler til bæredygtig energi, fordi energi fra sol og vind blandt andet skal opbevares i batterier. Men er vores genopladelige Li-ion batterier gode nok til fremtidens behov? Fremstilles de af bæredygtige ressourcer, og kan ressourcernes genanvendes? I dette foredrag ser vi på, hvordan Li-ion-batterierne i vores telefoner virker, hvilke grønne batteriteknologier fremtiden kan byde på, og hvordan forskning inden for uorganisk kemi kan hjælpe os med at realisere den grønne omstilling.       

Oplægsholder: Professor Dorthe Ravnsbæk

Relevante fag: Kemi, Fysik
 

Hvordan kan kemi og skyer gøre os klogere på fremtidens klima?

For at forstå verdens klimaudfordringer og udvikle gode løsninger dertil, er det nødvendigt at vide mere om hvorfor og hvordan skyer dannes. I foredraget fortælles om et udpluk af de kemiske fænomener, der optræder i atmosfæren – og om disses betydning for luftkvalitet og klima. Merete fortæller om sit eget forskningsfelt, der undersøger kemien i skyer og forklarer, hvorfor viden om skyer er vigtige for løsning af vores klimaudfordringer.

Oplægsholder: Professor Merete Bilde

Relevante fag: Kemi, Fysik, Bioteknologi
 

Fremtiden er magnetisk: Bedre magneter kan blive nøglen til at gemme strøm

Magneter findes overalt, og de er afgørende for vores samfund. Men mange magneter laves i dag af sjældne grundstoffer, som vi kommer til at mangle i fremtiden. Foredraget vil ved hjælp af en række demonstrationsforsøg vise magneters mange anvendelser og vil desuden give et indblik i, hvordan forskere med baggrund i fysik og uorganisk kemi udvikler bedre, mere klimavenlige og mere bæredygtige magneter. Skulle du have lyst til at lege med magneter, kan du finde nogle simple forsøg her: https://www.youtube.com/channel/UCSj3fJElnXOhcMBvijaDKNA

Oplægsholder: Professor Mogens Christensen

Relevante fag: Kemi, Fysik
 

Klimaudfordringerne og hvordan teoretisk kemi forbedrer dem

Det her foredrag handler ikke om udledning af CO2! Det handler om de andre kemiske processer, der sker i atmosfæren, som har kolossal betydning for vores klima – og som vi stadig ikke forstår.

I dette foredrag præsenteres verdens klimaudfordringer sammen med de klimamodeller, som ligger til grund for en række grønne tiltag. Foredraget forklarer, hvorfor der er stor usikkerhed på klimamodeller, og hvordan teoretisk kemi kan hjælpe til at forbedre dem. Det er nemlig muligt at blive klogere på kemiske reaktioner i luften, selvom vi ikke kan måle på dem eksperimentelt.

Oplægsholder: Adjunkt Jonas Elm

Relevante fag: Bioteknologi, Kemi, Fysik, Geoscience
 

Udvikling af nye typer medicin

I hele menneskehedens historie har vi været plaget af forskellige former for sygdomme. Gennem de seneste 100 år er der imidlertid sket en revolutionerende udviklingen af medicin, som kan helbrede en lang række af de værste sygdomme. I foredraget gives et overblik over, hvordan man har fundet frem til nogle af de vigtigste lægemidler, og hvordan de virker. Der gives ligeledes en introduktion til forskellige typer medicin, fra små molekyler til moderne antistof-behandlinger og RNA-vacciner. 

Oplægsholder: Professor Kurt Vesterager Gothelf

Relevante fag: Kemi, Bioteknologi
 

Hvad er der i luften? Og hvordan analysekemien kan bidrage til mindre luftforurening i fremtiden

Hvert år dør omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge på grund af luftforurening. Men hvor kommer luftforurening fra? Det kan man faktisk godt finde ud af! Kilderne til partikelforurening kan nemlig spores med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Både de kemiske analysemetoder og de opsigtsvækkende resultater præsenteres i dette foredrag.

Oplægsholder: Lektor Marianne Glasius

Relevante fag: Kemi, Fysik, Bioteknologi
 

Hvordan opbevares energi i en grøn fremtid? Om udfordringer, forskning og løsninger

Hvad er energi, og hvordan kan den opbevares? Hvilke muligheder har vi, og hvilke problemer er der ved de eksisterende løsninger? Foredraget belyser disse spørgsmål, og fokuserer særligt på opbevaring af energi i hydrogen og ny forskning i mere bæredygtige batterier.

Oplægsholder: Professor Torben René Jensen

Relevante fag: Kemi, Fysik