Brug Spektreservice ved Institut for Kemi til at få 1H NMR-spektre eller IR-spektre af små organiske molekyler, som din klasse eller 3.g-elev selv har syntetiseret på jeres gymnasie.
Systemet sender en automatisk kvittering, og når denne er modtaget er din tilmelding registreret, og vi afventer din prøve.
Institut for Kemi
Att.: Spektreservice
Langelandsgade 140
8000 Aarhus C
I vil ikke få prøverne sendt retur.
Hvis du har spørgsmål vedrørende din prøve skriv til chem@au.dk. Skriv spektreservice i emnefeltet. Husk at angive dit fulde navn, mail du har angivet i tilmeldingsblanketten, gymnasieskole og stofnavn i mailen.
1H-NMR er en spektroskopisk metode, der kan bruges til at identificere molekyler, idet ”hydrogen-skelettet” kan bestemmes.
Ved 1H-NMR placeres prøven i et meget kraftigt magnetfelt, mens prøvens absorption af radiobølger måles. Resultatet af en 1H-NMR-måling er et spektrum, der beskriver hvilken frekvens af radiobølger, som 1H-atomkerner har absorberet. Den data-fil I modtager er et sådan NMR-spektrum.
Alle 1H-atomkernerne i et molekyle er i en eller anden grad omgivet af elektroner. Når et ydre magnetfelt påføres et molekyle, vil elektronerne, der bevæger sig rundt om kernen, danne et lille ”lokalt” magnetfelt. Disse små lokale magnetfelter modvirker det ydre magnetfelt. Man siger, at atomkernerne bliver skærmet af de omgivende elektroner. Når en atomkerne er meget "skærmet" af elektroner vil den absorbere en anden frekvens af radiobølger end en atomkerne der kun er lidt "skærmet". På den måde får man to forskellige signaler på sit NMR-spektrum, hvis der findes H-atomer, der er skærmet på to forskellige måder. Ved at analysere 1H-NMR-spektrene kan I få information om hvilke hydrogenatomer, der er naboer og naboens naboer i molekylet og ud fra intensiteten af signalet kan antallet af hydrogenatomer på for eksempel et karbonatom bestemmes.
Da NMR-spektrometrene bruges intensivt til både forskning og undervisning på Institut for Kemi er instrumenterne i høj grad automatiserede. Det betyder, at man sætter sin prøve i kø, så NMR-spektret først bliver optaget, når maskinen er ledig. Det betyder, at det ikke vil være muligt for gymnasieklassen at være med til optagelse af spektrene på deres egne prøver. Men vi viser gerne udstyret frem, så de kan se, hvordan prøverne placeres og forberedes. Sådanne aftaler skal laves gennem besøgsservice.
Det kan anbefales at bruge den japanske SDBS-spektrumdatabase til at tjekke spektre. Denne database indeholder også IR- og MS-spektre for en række organiske forbindelser.
Ved IR-spektroskopi sendes infrarødt lys (IR) med forskellige bølgelængder ind på det stof, man gerne vil analysere. Sådan undersøges hvilke bølgelængder stoffet absorberer. Forskellige funktionelle grupper f.eks. alkylgrupper, alkoholer, carboxylsyrer og ketoner absorberer forskellige bølgelængder af infrarødt lys og hver funktionel gruppe har dermed deres eget "IR-fingeraftryk”. IR-spektret kan derfor afsløre hvilke funktionelle gruppe, der er tilstede i dit molekyle. Det kan bruges til at beskrive molekylets struktur eller bekræfte at en given binding er brudt eller dannet under en kemisk reaktion.
IR-spektroskopi kan udføres på prøver I indsender, og det er også muligt at lave IR-spektroskopi på de synteseprodukter I får lavet under et klassebesøg i vores besøgsservice. Kontakt besøgsservice, hvis I ønsker at lave et besøg, hvor I prøver at bruge IR-spektroskopi.
Det kan anbefales at bruge den japanske SDBS-spektrumdatabase til at tjekke spektre. Denne database indeholder også NMR- og MS-spektre for en række organiske forbindelser.