Aarhus Universitets segl

Fremtidens genopladelige batterier

Baggrund

Genopladelige lithiumbatterier er i dag hyppigt anvendt i alt fra mobiltelefoner til el-biler. Lithiumbatterier er dermed blandt de vigtigste energilagringsteknologier i vores hverdag. På dette besøg arbejder eleverne med lithiumbatterier og får indsigt i, hvordan et moderne batteri er opbygget og hvilke redoxreaktioner, der foregår i batteriet. På besøget taler vi også om, hvilke miljømæssige og geopolitiske udfordringer, der knytter sig til fremtidens batteriproduktion.

Batterier spiller en essentiel rolle i den grønne omstilling, men de fleste batterier laves i dag af grundstoffer, som er meget sjældne - f.eks. kobolt, nikkel og lithium. Udvindingen af disse grundstoffer er både et miljømæssigt og et geopolitisk problem. Alt dette og meget mere bliver I klogere på under besøget.

Øvelsen kort fortalt

I denne øvelse skal I fremstille jeres egne genopladelige lithium-ion-batterier, som er vist på figuren nedenfor. Øvelsen består af to dele. I del 1 skal batterierne samles og oplades, og i del 2 skal energien i batterierne bruges: Dels skal I bruge batterierne til at få små LED-pærer til at lyse. Dels skal I bruge energien oplagret i batteriet til at drive en kemisk reaktion.

Info

Fagligt niveau og klassetrin Kemi og fysik på B-niveau og A-niveau. 2.g og 3.g.
Øvelsens nøgleord Energi, batteriteknologi, redoxkemi, elektriske kredsløb, uorganisk kemi (øvelsens faglige fokus kan justeres, alt efter om der kommer fysik- eller kemi-hold) 

Sted

Institut for Kemi, Langelandsgade 140, 8000 Aarhus C

Bygning 1510

Dato(er) hvor besøget udbydes

Find dato i besøgskalenderen

Til læreren og elevernes forberedelse

Den tilsendte vejledning skal være gennemlæst

Eksempel på program

Forsøget forløber over en enkelt dag (tiderne er vejledende):

  • 9:00-9:30: Oplæg om Fremtidens batterier: Udfordringer og løsninger.
  • 9:30-11:30: Eksperimentelt arbejde
  • 11:30-12:15: Frokost
  • 12:15-13:00: Rundvisning og besøg i forskningslaboratorie, der skaber ny viden om batterier
  • 13:00-13:30: Studielivsoplæg og evaluering

Der vil være mulighed for både at spise medbragte madpakker og købe mad i kantinen.