Aarhus Universitets segl

Superledere til fremtiden

Superledere har fascineret mennesker i over 100 år, fordi de udfordrer vores forståelse af materialers egenskaber og elektroners opførsel. Anvendelsesmulighederne er mange, og derfor er der stor interesse for at forstå og udvikle endnu bedre superledere til fremtidens samfund.

I denne forskningspraktik kan du lave din egen superleder! Vi viser, hvordan man undersøger og udvikler nye superledende materialer, og du får lov til at lave dine egne superledere og måle deres kritiske temperatur. Sammen finder vi ud af, hvad der er mest interessant for dit projekt.

Du kan undersøge superlederens atomare struktur ved at bruge en teknik kaldet røntgendiffraktion. Du kan bestemme den kritiske temperatur for dine superledere ved at måle på Meissner-effekten, hvor superlederen kan få en magnet til at svæve over sig. I fællesskab kan vi diskutere sammenhængen mellem betingelserne for den kemiske reaktion, superlederens atomare struktur og den kritiske temperatur, hvor materialet bliver superledende. Vi vil også gerne vise dig forskellige typer af superledere, diskutere deres anvendelser nu og i fremtiden, samt hvilke udfordringer der er i forskningen og for storstilet teknologisk anvendelse af superledere. 

Forskningspraktikken tager udgangspunkt i den forskning, der foregår i gruppen. Derfor ændrer det præcise indhold i praktikken sig løbende. Skriv endelig og spørg, hvis du gerne vil høre mere.

Praktisk: Der vil optimalt set skulle bruge 2-3 halve dage, men programmet er fleksibelt

Oplagte fagkombinationer med Kemi: Fysik, matematik, teknologi, historie, samfundsfag 

Mere info om forskningen og forskningsgruppen: