Aarhus Universitets segl

Forskningspraktik (SRP-/SOP-forløb)

Som en del af dit SRP/SOP forløb kan du komme i forskningspraktik ved en forskningsgruppe på Institut for Kemi. Praktikken indebærer én til tre dage ved en forskningsgruppe. Sammen med en af gruppens medlemmer, f.eks. en ph.d.-studerende, vil du være med til at sætte dit forsøg op, så du kan få data med hjem til dit SRP/SOP. Praktikken kan også være af teoretisk karakter, hvor der udføres beregninger.

Du vil under praktikken sparre med din kontaktperson, så du får de mest optimale data. Det er dog også vigtigt, at du har mod på individuelt arbejde, da du også vil opleve at skulle arbejde selvstændigt med dit/dine forsøg. Forskningspraktik er udfordrende projekter, men du kan altid spørge din kontaktperson om hjælp, og du vil aldrig stå alene i vores laboratorier.

Du vil selvfølgelig også blive introduceret til instituttet under praktikken, samt hvad det indebærer at være studerende på Aarhus Universitet. Der vil også normalt være et par andre gymnasieelever i forskningspraktik i samme forskningsgruppe.

Se vores senest udbudte forskningspraktikker i undermenuen.

Hvilket niveau?

Forskningspraktik er for elever med Kemi A eller B.

Ansøgning

Forskningspraktik er for dem, som virkelig brænder for kemi. Vi kigger ikke på karakterer, men på passion for kemien; det er det vigtigste for os. 

I efteråret 2022 kan elever og lærere skrive til os på kemi-srp@chem.au.dk for at finde en mulig forskningspraktik. For at komme i betragtning skal mailen sendes af læreren og indeholde en kortfattet motiveret ansøgning skrevet af eleven. Vi beder læreren kun at sende ansøgninger for sine mest motiverede elever med særlig interesse i kemi. 

De udbudte praktikker kan ses i undermenuen, men man er også velkommen til at kontakte os, hvis man har et specielt projekt i tankerne. Vi kan ikke garantere, at en forskningspraktik kan sættes op, men vi vil gøre vores bedste for at få det til at lykkes. Jo hurtigere du skriver til os, jo nemmere er det for os at planlægge.

Der tilbydes også forskningspraktikker i februar/marts 2023. Ansøgningsprocessen for disse åbner i starten af december 2022. Mere information om udbudte praktikker, datoer og ansøgning kommer i november.

Hvor?

Forskningspraktik foregår på Institut for Kemi eller iNANO ved Aarhus Universitet.

Det endelige forløb

Det endelige forskningspraktikforløb arrangerer du i samarbejde med din gymnasielærer og kontaktpersonen hos forskningsgruppen. Du vil modtage information på din kontaktperson i din bekræftelse.


Generelt om SRP-/SOP-forløb på Institut for Kemi

  • Universitetsmedarbejdere står for undervisning og støtte i forhold til det udbudte forløb, men kan ikke indgå i efterfølgende sparring, når forløbet er afsluttet. Diskussion af resultater skal således finde sted i den tid, eleven deltager i forløbet.   
  • Vi kan desværre ikke tilbyde uddybende materiale til projekterne eller baggrundsmateriale omkring metoder og instrumenter - dette forventer vi, at gymnasielæreren hjælper med
  • Det er gymnasielærerens ansvar, at udarbejde opgaveformuleringen og synliggøre sammenhængen mellem det eksperimentelle arbejde og opgaveformuleringen.
  • Vi har ikke mulighed for at vejlede om, hvorledes projekterne kan kombineres med andre fag, men vi har for hvert projekt angivet stikord til mulige kombinationer
  • Der tages forbehold for instrumentnedbrud og uforudsete hændelser. I sådanne tilfælde vil der så vidt muligt blive udleveret data fra tidligere forsøg
  • Ligeledes tages forbehold for indførelse af corona-restriktioner, som forhindrer afholdelse af de planlagte forløb. I sådanne tilfælde vil der så vidt muligt blive udleveret data fra tidligere forsøg