Aarhus Universitets segl

Fremtidens genopladelige batterier

Baggrund

Genopladelige lithiumbatterier er i dag hyppigt anvendt i alt fra mobiltelefoner til el-biler. Lithiumbatterier er dermed blandt de vigtigste energilagringsteknologier i vores hverdag. På dette besøg arbejder eleverne med lithiumbatterier og får indsigt i, hvordan et moderne batteri er opbygget og hvilke redoxreaktioner, der foregår i batteriet. På besøget taler vi også om, hvilke miljømæssige og geopolitiske udfordringer, der knytter sig til fremtidens batteriproduktion.

Batterier spiller en essentiel rolle i den grønne omstilling, men de fleste batterier laves i dag af grundstoffer, som er meget sjældne - f.eks. kobolt, nikkel og lithium. Udvindingen af disse grundstoffer er både et miljømæssigt og et geopolitisk problem. Alt dette og meget mere bliver I klogere på under besøget.

Øvelsen kort fortalt

I denne øvelse skal I fremstille jeres egne genopladelige lithium-ion-batterier, som er vist på figuren nedenfor. Øvelsen består af to dele. I del 1 skal batterierne samles og oplades, og i del 2 skal energien i batterierne bruges: Dels skal I bruge batterierne til at få små LED-pærer til at lyse. Dels skal I bruge energien oplagret i batteriet til at drive en kemisk reaktion.


Generelt om SRP-holdøvelser og SOP-holdøvelser på Institut for Kemi

  • Universitetsmedarbejdere står for undervisning og støtte på dagen for holdøvelsen, men kan ikke indgå i efterfølgende sparring. Diskussion af resultater skal således finde sted på dagen for besøget.  
  • Vi kan desværre ikke tilbyde uddybende materiale til projekterne eller baggrundsmateriale omkring metoder og instrumenter - dette forventer vi, at gymnasielæreren hjælper med
  • Det er gymnasielærerens ansvar at udarbejde opgaveformuleringen og synliggøre sammenhængen mellem det eksperimentelle arbejde og opgaveformuleringen.
  • Der tages forbehold for instrumentnedbrud og uforudsete hændelser. I sådanne tilfælde vil der så vidt muligt blive udleveret data fra tidligere forsøg.
  • Holdøvelser og forskningspraktik i forbindelse med SRP eller SOP foregår på Institut for Kemi ved Aarhus Universitet. Adressen er: Langelandsgade 140, Bygninger 1510-1516, 8000 Aarhus C